vrijdag 27 november 2009

Jaja, vaccinatiepropaganda mislukt, dan maar een nieuwe variant!!

Bericht Telegraaf vandaag:

Doden door gemuteerde versie Mexicaanse griep door René Steenhorst


AMSTERDAM - Een veranderde vorm van het Mexicaanse griepvirus H1N1 heeft deze week het leven gekost aan zeker vier mensen. Twee doden waren te betreuren in Frankrijk en twee in Noorwegen. Virologen houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Vaccinatie in Lyon Foto: AFP De ’nieuwe’ virusvorm is inmiddels ook waargenomen in Brazilië, China, Japan, Mexico, Oekraïne en de VS. In ons land is de gewijzigde ziekteverwekker nog niet gezien. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beraadt zich op dit moment op de nieuwe, zorgwekkende ontwikkelingen.


Eerder dit jaar, in het premature stadium van de Mexicaanse griep, wezen internationale experts al op mogelijk te verwachten veranderingen van het virus. Mutaties, die volgens hen, weleens ,,veel kwaadaardiger” zouden kunnen zijn dan de milde vorm van het huidige virus. ,,Zo ging het indertijd ook met de Spaanse griep van 1918-1921. Het virus leek mild maar veranderde na een half jaar in een zeer ernstige vorm”, zo betoogden influenzadeskundigen enkele maanden geleden al.

Geruststellend

De Nederlandse viroloog A. Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam verklaarde zojuist tegenover De Telegraaf het vooralsnog een geruststellend signaal te vinden dat het gemuteerde virus nog immer gevoelig blijkt voor de huidige antivirale middelen die zijn en worden gebruikt bij het ’gangbare’ Mexicaanse virus.

Osterhaus: ,,Wereldwijd wordt voortdurend gekeken naar mogelijke veranderingen in de gen-segmenten van het virus. En inderdaad zijn al verschillende mutaties zichtbaar geworden. Ook in Nederland, waar een patiënt als gevolg van zo’n mutatie ineens niet meer reageerde op de virusremmer Tamiflu. We kijken steeds of die veranderingen leiden tot een ernstiger ziektebeeld, alsook hoe de gevoeligheid is voor de huidige medicatie.”

De meeste mutaties zijn ’uitgedoofd’ zegt Osterhaus. ,,Maar het kan natuurlijk riskant worden als verschillende mutaties zich tegelijkertijd voordoen en elkaar versterken. Je weet niet wat er dan gebeurt.”


Maar goed, nieuwe variant of niet, ondertussen hebben we wel 19 miljoen vaccins over????:

Bericht Telegraaf vandaag:

Nederland verkoopt 19 miljoen griepvaccins DEN HAAG - Nederland gaat 19 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep verkopen aan landen die een groot tekort hebben aan vaccins. Voor de zekerheid houdt Nederland een voorraad van 2,2 miljoen vaccins achter de hand. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.


Maandag beginnen de GGD's in Nederland met het inenten van kinderen van zes maanden tot vijf jaar met het vaccin tegen de Mexicaanse griep.
Gezien het milde verloop van de griepepidemie gaat minister Ab Klink (Volksgezondheid) ervan uit dat er geen nieuwe risicogroepen bijkomen die voor vaccinatie in aanmerking komen. Nu kunnen onder andere zestigplussers, kinderen tussen zes maanden en vijf jaar en zorgmedewerkers prikjes halen tegen de Mexicaanse griep.

Volgende maand doet Nederland 2 miljoen vaccins van de hand die niet nodig zijn voor de vaccinatiecampagne die nu loopt bij huisartsen, GGD's en zorginstellingen. In de eerste maanden van 2010 kunnen nog eens ruim 17 miljoen vaccins de deur uit. Aan welke landen de vaccins worden verkocht is nog niet bekend.

Klink had 34 miljoen doses van het vaccin ingekocht. Dit was genoeg om iedere Nederlander tweemaal in te kunnen enten tegen de Mexicaanse griep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten