zaterdag 31 oktober 2009

Verbazing over "te oude" telescoop in schilderij Jan Brueghel de Oude


Italiaanse wetenschappers zeggen verbaasd te zijn over de afbeelding van een telescoop in een werk van Jan Brueghel de Oude. De zoon van Pieter Brueghel schilderde volgens hen een telescoop waarvan tot nu toe werd aangenomen dat die pas vijftien jaar later gemaakt werd, zo heeft de NOS gemeld.
Allegorie van de zinnen

Volgens de astronomen van het Observatorium in Trieste gaat het om de telescoop die te zien is in het werk 'Allegorie van de Zinnen', waarvoor Brueghel samenwerkte met Rubens. Dat werk dateert uit 1617.

De afgebeelde telescoop is volgens de wetenschappers een versie die bedacht werd door Johannes Kepler. Dat is onder meer te zien aan de lengte van de kijker en de plek van de lens. Beide zijn anders dan bij de oorspronkelijke versie van de telescoop, zoals die in 1609 door Galilei gebruikt werd om de Maan te observeren.

Kepler bedacht zijn versie al in 1611. Tot nu toe werd aangenomen dat dit ontwerp pas in 1631 voor het eerst werd gerealiseerd. Brueghel heeft nu dus volgens de Italianen het bewijs geleverd dat dit al vijftien jaar eerder gebeurde.

Nog altijd is onduidelijk wie de telescoop heeft uitgevonden.
 
bron: http://www.wereldgeheimen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten