vrijdag 30 oktober 2009

Econoom Arjo Klamer ziet uit naar "echte crisis"

In het oecumenische opinieblad VolZin deze week veel aandacht voor een nieuwe uitweg uit de economische crisis. De echte crisis moet nog komen, vindt econoom Arjo Klamer. Naar die crisis kan worden uitgezien want het huidige economische systeem is ruim over zijn houdbaarheidsdatum heen, betoogde Klamer twee weken terug in de zesde VolZin-lezing. Geld is de maat van alle dingen geworden. Het wordt tijd voor andere maatstaven.

Maar niemand kan zo'n omslag voor ons regelen, ook de overheid niet. "Als het gaat om sociale en spirituele waarden, dan moeten u en ik zelf aan de bak." Het antwoord op de crisis moet volgens Klamer zijn: kwaliteit. "Kwaliteit van het samenleven, van het samen werken, van het eten en van het omgaan met de natuur. Dan gaat het niet meer om steeds groter en steeds meer maar om het de kwaliteit van vriendschappen, gezinnen, buurten en samenleving en van de kwaliteit van feestelijk leven. Dan gaat het eerder om het vermogen geïnspireerd te raken, dan wel te inspireren." Als wetenschapper put Klamer hoop uit het inzicht dat het economisch systeem niet zo kan doorgaan. Overheersende krachten roepen tegenkrachten op die uiteindelijk zullen zorgen voor een omwenteling, zoals in de jaren dertig.

Doekle Terpstra, die tijdens de VolZin-lezing een coreferaat uitsprak, ziet de omwenteling al gebeuren: "Overal zijn massa's mensen bezig met mooie, positieve initiatieven voor sociaal en ecologisch duurzaam, samenleven zoals dialoogprojecten in oude wijken, Transition Towns die klimaatneutraal leven, zorgboerderijen en nieuwe verbindingen tussen boeren en stadsbewoners."


Bron: Opinieblad VolZin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten